donderdag 19 juni 2014

Moeite met lezen?!? Probeer het eens met het lettertype Dyslexie!

Young Reader

Van de week kwam ik het ineens tegen: een lettertype dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dyslexie. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in lettertypes en heb in het verleden er zelfs een eigen lettertype ontworpen, gebaseerd op mijn eigen handschrift. Dus hier wilde ik wel meer van weten.

Christaian Boer, de grafisch ontwerper en zelf dyslect, besloot als afstudeerproject een font te ontwikkelen waardoor hij zelf als dyslect makkelijker kon lezen. Zijn project heeft al meerdere prijzen ontvangen zoals de Smart Future Minds Award (Amsterdam 2010), Smart Urban Stage (Amsterdam 2011) en was één van de meest spraakmakende onderwerpen op TEDx Dubai.

In eerste instantie ziet het er een beetje raar uit, de letters van het dyslexie-font. De eigen website www.dyslexiefont.com zie er daardoor rommeliger uit dan je gewend bent. Maar na even wennen leest het ook voor een niet dyslectisch persoon best lekker weg. de letters hebben min of meer gewicht gekregen, aan de onderzijde zijn ze zwaarder, waardoor ze steviger lijken te staan. Daarnaast zijn ook de rondingen in de letters niet overal hetzelfde (zoals bij de 'b' en de 'd'). Ook de lengte van de stok en staart (bv. de verticale lange lijn in de 'h'en 'b') hebben verschillende lengtes. Hierdoor heeft elke letters zijn eigen duidelijk zichtbare en unieke kenmerk gekregen.

Een kind dat moeite heeft met snel lezen doordat het bijvoorbeeld tijdens het lezen letters omdraait (bv. 'dorp' en 'drop'), klanken niet goed herkent (bv. 'eu' of 'ui') of letters spiegelt (bv. 'b' en 'd') kan geholpen worden door teksten om te zetten in het font Dyslexie!

Representatief wetenschappelijk onderzoek onder vele dyslectici (volwassenen en kinderen) heeft inmiddels aangetoond dat het font hen inderdaad helpt met het lezen van teksten: sneller en met minder fouten en positief ervaren wordt. Globaal blijkt dat door 84,3%  van de proefpersonen sneller leest en 77,8% minder fouten maakt (Survey Onderzoek 2012). Voor je kind kan het lezen nu zelfs leuk worden!

Een font om te onthouden dus! En misschien dat ook de scholen en educatieve uitgeverijen aangezet kunnen worden om dit font te gebruiken!

Voor meer informatie over het font: www.dyslexiefont.com
Voor meer informatie over dyslexie: www.steunpuntdyslexie.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel voor je reactie! We vinden het superfijn dat je even de tijd neemt om ons te schrijven. Het is voor ons een motivatie om nog mooiere posts op onze blog te schrijven. Groetjes, ABCD